Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení ČÁST 15: Hmotnostní spektrometr
Odesílatel Pavel Pěnkava
Organizace odesílatele Slezská nemocnice v Opavě, příspěvková organizace [IČO: 47813750]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 12.12.2017 14:33:59
Předmět Vysvětlení zadávací dokumentace

Znění žádosti:

Zadavatel v technické specifikaci pro Část č. 15 - Hmotnostní spektrometr požaduje následující:
• rozsah referenční databáze musí dostatečně pokrývat potřeby mikrobiologické laboratoře, proto musí obsahovat min. 6 000 referenčních kmenů odpovídající min. 2 200 různých referenčních druhů a adekvátně min. 400 rodů.
Zadavatel uvádí absolutní počty kmenů, druhů a rodů, nicméně není však zřejmě, jak k těmto požadovaným počtům dospěl. Kromě toho tento požadavek nic nevypovídá o obsahu a kvalitě databáze. Také není uvedeno, zda-li má databáze obsahovat kmeny, druhy a rody pouze pro humánní medicínu či také např. druhy veterinární nebo environmentální, přičemž právě tyto mohou uměle navyšovat některý z uvedených absolutních počtů v obsahu databáze.
Naše referenční databáze obsahuje 15 000 spekter referenčních kmenů, což odpovídá 1046 různých referenčních druhů a 280 rodů. Celá databáze má certifikaci IVD a obsahuje veškeré klinicky relevantní baktérie, kvasinky, vláknité houby, mykobaktérie, nokardie a dermatofyta. Najeden referenční druh je v databázi průměrně 14 referenčních spekter pořízených z různých klinických izolátů příslušného druhu. Databáze nejkomplexněji zohledňuje vnitrodruhovou variabilitu, čímž je dosaženo optimální selektivity a specificity identifikací. S ohledem na fakt, že náš hmotnostní spektrometr MALDI-TOF má celosvětově zhruba 50% podíl na trhu, je zcela zřejmé, že námi nabízená databáze dostatečně pokrývá potřeby mikrobiologické laboratoře.
Připustí zadavatel řešení s výše uvedenými počty kmenů, druhů a rodů, přičemž tyto hodnoty z komplexního hlediska nároků nejen na humánní medicínu převyšují jeho požadavky?

Znění vysvětlení:

Zadavatel nepřipouští navrhované řešení a trvá na zadaných parametrech. Nabízené spektrum databáze je nedostatečné i vzhledem k tomu, že zadavatel zpracovává veterinární vzorky i vzorky s potencionálními environmentálními kmeny.